HENRI-FRANÇOIS GAULTIER DE CLAUBRY

Número: 
Autores/Authors: 
Jaime Wisniak
Palabras Claves / Key words: 
acetification, algae, amyl alcohol, orchil, chlorine, esterification, inulin, iodine, disinfection, dyes, minerals, poison analysis, starch, toxicology,acetificación, alcohol amílico, almidón, análisis de venenos, urchilla, cloro, colorantes, desinfección, esterificación, inulina, iodo, minerales, toxicología.
Resumen: 

Henri-François Gaultier de Claubry (1792-1878) was a French pharmacist and chemist who is well-known for his discovery of starch as a reagent for iodine (together with Colin), the synthesis of organic esters and alkyl halides, the presence of iodine in a variety of algae, the nature of amyl alcohol, the separation of inulin, dyes, methods for the analysis of poisons, and the use of chlorides for disinfection purposes.

Abstract: 

Henri-François Gaultier de Claubry (1792-1878) fue un farmacéutico químico francés, conocido especialmente por haber descubierto el almidón como reactivo para el yodo (junto con Colin), la síntesis of ésteres orgánicos y haluros alquílicos, la separación de la inulina, la naturaleza del alcohol amílico, colorantes, métodos analíticos para venenos y el uso del cloruros como desinfectantes.

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