EVALUACIÓN DE LAS ESPECIFICACIONES DE CALIDAD DEL EXTRACTO LIPÍDICO DE CUCURBITA PEPO
Abstract
The objective was to experimentally determine the quality specification limits for the Cucurbita pepo lipid extract, by using the tabulated K method. Using ten consecutive lots, an analysis was carried out of parameters such as specific weight, refractive indexes, acidity, saponification, peroxide, and fatty acid content (palmitic, stearic, oleic and linoleic). The distribution of the data was assessed. Then, the quality specification limits were calculated, for a 95% degree of confidence. The values obtained in the assessment of physical and chemical parameters demonstrated the quality of the extract, by adhering to the normal distribution of data, with probability values above 0.05. Using the tabulated K method were established unilateral quality specification limits to index of acidity and peroxide, fatty acid content, while to specific weight, refractive and saponification indexes were bilateral. The assessed lots of Cucurbita pepo lipid extract have adequate quality, considering the results of the evaluated parameters. The properties of the assessed lots showed a high degree of compliance
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Copyright (c) 2022 Revista CENIC Ciencias Químicas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo una Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
Los autores pueden establecer por separado acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, situarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
Se permite y se anima a los autores a difundir sus trabajos electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede dar lugar a intercambios productivos, así como a una citación más temprana y mayor de los trabajos publicados (Véase The Effect of Open Access) (en inglés).











