CHEMICAL STUDY OF THE CARNAUBA (Copernicia cerifera Martius) WAX
Abstract
The chemical composition of Carnauba (Copernicia cerifera Martius) wax (a palm tree that grows in Argentina, Brazil and Paraguay)
was studied. When a previous saponification of the wax' was done, fractions that contain different groups of compounds were isolated and identified. Among them, could be mentioned: fatty alcohols of high molecular weight (C24-C36) in which 1-dotriacontanol in the main one; fatty acids of medium (C12-C20) where hexadecanoic acid is the main one and those of high molecular weight (C24-C36), being octacosanoic acid the main one. A group of paraffins was, also, isolated, being heptacosane the main one corresponding to the homologue series of that of the alcohols. Also, were isolated 4 hydroxy acids: 16-hydroxyhexadecanoic, 18-hydroxyoctadecanoic acid as well as 26-hydroxyhexacosanoic and 28-hydroxyoctacosanoic acid. No unsaturated hydroxy acids were observed inour study. These compounds were characterized by means of the chromatographic and spectroscopic properties of each one of these groups
of compounds .

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2003 Copyright (c) 2003 Revista CENIC Ciencias Químicas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo una Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
Los autores pueden establecer por separado acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, situarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
Se permite y se anima a los autores a difundir sus trabajos electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede dar lugar a intercambios productivos, así como a una citación más temprana y mayor de los trabajos publicados (Véase The Effect of Open Access) (en inglés).